Ozobot is de kleinste programmeerbare robot ter wereld. Hij heeft lichtsensoren aan de onderkant, waardoor hij kan “zien”. Het programmeren van de Ozobot is heel eenvoudig. Teken lijnen en kleurcodes en plaats Ozobot op de delen die je net hebt getekend. Ozobot zal nu de lijnen volgen en acties uitvoeren volgens de kleurcodes die u hebt gekozen.

De Ozobit Bit 2.0 is een educatieve robot die kan worden geprogrammeerd door lijnen en kleurcodes te tekenen. De Bit 2.0 kan ook digitaal worden geprogrammeerd.

Dankzij het laagdrempelige concept is de Bit 2.0 wereldwijd zeer populair. Het heeft bij jong en oud enthousiasme voor de programmering gewekt.

Met de gratis website Ozoblockly kunt u de codeblokken verslepen zoals u wilt en de code heel gemakkelijk laden. Om dit te doen houdt u Ozobot tegen het scherm terwijl Ozoblockly de gemaakte code omzet in knipperende kleurencode. Ozobot leert deze kleurencode en voila: Ozobot is geprogrammeerd en klaar om de kleurencode af te spelen.

Overzicht Ozobot

Het moederbord

  • Hier bevinden zich de micro-controller (ook wel de hersenen van Ozobot) en het merendeel van de extra circuits die de Ozobot bestuurd. Aandrijving
  • Twee micro-motoren en een frictie aandriJving leveren stille en nauwkeurige bewegingen met snelheden variërend van 15 tot 85 mm per seconde. Optische sensoren
  • Ozobot’s lijn en kleur sensoren helpen de bot te navigeren in zijn omgeving en kleurcodes op te sporen. Deze optische sensoren worden ook gebruikt voor de licht communicatie. Kabels of bluetooth is niet nodig: je kunt je robot programmeren door middel van knipperende lampjes! Li-Po batterij
  • Met de ingebouwde Li-Po batterij laad je snel op via een micro-USBpoort en geeft de Ozobot meer dan een uur voeding

Hoe?

Lijnen en kleuren

Het programmeren van de Ozobot is heel gemakkelijk. Teken lijnen en kleurcodes en plaats Ozobot vervolgens op de zojuist getekende onderdelen. Ozobot volgt nu de lijnen en zal acties uitvoeren bij de gekozen kleurcodes.

Teken lijnen

Ozobot volgt lijnen. Om dit te testen en te kijken hoe Ozobot werkt, kan je het voorbeeld “doolhof” die bij Ozobot wordt meegeleverd gebruiken. Naast zwarte lijnen, volgt Ozobot ook andere kleuren ! Wanneer een andere kleur lijn wordt getekend, veranderd Ozobot van kleur.

Het tekenen van lijnen is heel gemakkelijk. Gebruik een zwarte, blauwe of groene viltstift (potlood kan ook, maar zorg ervoor dat de lijnen die je tekent dik genoeg zijn !). Het meest eenvoudig is een viltstift met een brede punt. Trek nu lijnen op een wit papier en laat Ozobot deze volgen.

Codes tekenen

Ozobot volgt commando’s met behulp van verschillende kleuren achter elkaar. Ook hiervoor kan gebruik worden gemaakt van het voorbeeld “doolhof” die mee wordt geleverd. Elk van de lijnen laat korte kleuren (bijvoorbeeld blauw, zwart, blauw) achter elkaar zien. Plaats de Ozobot op de lijn en bekijk hoe Ozobot de kleuren begrijpt.

Natuurlijk kunnen de lijnen met kleurcodes ook zelf worden getekend ! Er zijn veel verschillende codes die Ozobot kent. Om ervoor te zorgen dat Ozobot je codes leest, kun je rekening houden met onderstaande tips.

Tips voor codes tekenen

Codes kunnen alleen tussen twee zwarte lijnen getekend worden. Let er ook op dat je code regelmatig is en dat de kleuren goed op elkaar aansluiten. Zorg ervoor dat de kleuren elkaar niet overlappen of te donker zijn, maar helder en naast elkaar staan. Plaats geen codes in bochten, maar op rechte lijnen: een stukje bij de bocht vandaan Tips voor codes tekenen Teken

Zorg ervoor dat de kleuren elkaar niet overlappen of te donker zijn, maar helder en naast elkaar staan.

Plaats geen codes in bochten, maar op rechte lijnen: een stukje bij de bocht vandaan

Teken codes niet op een kruispunt, maar voor of achter een kruispunt.

Voor en achter de codes teken je een zwarte lijn.

Twee kleuren codes bevinden zich altijd aan het einde van een zwarte lijn.

Ozobot App

De Ozobot App bevat drie spellen: Ozo Draw, Ozo Luck en Ozo Path. Of je nu digitale doolhoven met kleurcodes wilt tekenen, je geluk wilt testen of liever puzzels oplost: de Ozobot app geeft je vele uren plezier! Let op! De Ozobot App is alleen te downloaden op tablets. 9” Tablets of groter worden aanbevolen. Beschikbaar voor zowel iOS als Android.

Ozo Draw

In Ozo Draw kun je zelfverschillende doolhoven en paden tekenen en daaraan codes toevoegen. Er zijn drie modes waarin je kunt spelen: freedraw, playground en challenge.

FreeDraw

Wanneer je Freedraw selecteert in Ozo Draw, teken je op je scherm net zoals je dat op een leeg papier zou doen. De basisregels van gelden als volgt: Lijnen tekenen Kies een kleur en teken lijnen op het scherm Code plaatsen Sleep codes van de lijst naar je getekende lijn Statische codes draaien Gebruik twee vingers: plaats ze aan beide kanten van de code en draai zo de code Wisselen tussen statische en flash codes Tik kort op een code om zo te wisselen Code verwijderen Tik op een code en hou dit 1 seconde vast om hem te verwijderen